Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η τελετή Έναρξης για τη Σύνοδο των Επισκόπων στην Τήνο

Με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, η έναρξη της Συνόδου των Επισκόπων του 2023 για την Εκκλησιαστική Επαρχία Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στο εκκλησίασμα τη σημασία της Συνόδου που έχει ως θέμα: «Προς μια Εκκλησία συνοδική: κοινωνία, συμμετοχή, αποστολή» με τα εξής λόγια:

«Σήμερα σε όλες τις Εκκλησιαστικές επαρχίες της Καθολικής Εκκλησίας επικαλούμαστε το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει και να μας καθοδηγήσει στη Σύνοδο των Επισκόπων το 2023 με θέμα “Προς μια Εκκλησία συνοδική: Κοινωνία, Συμμετοχή, Αποστολή”.

Ως Καθολικοί είμαστε διασπαρμένοι ανά τον κόσμο αλλά αποτελούμε το ένα Σώμα του Χριστού. Ο σκοπός δεν είναι να είμαστε όλοι όμοιοι, αλλά να συνοδοιπορούμε συμμεριζόμενοι μια κοινή πορεία και ασπαζόμενοι τη διαφορετικότητά μας. Η κοινωνία, την οποία ο Θεός οικοδομεί ανάμεσά μας, είναι πιο ισχυρή από οποιαδήποτε διαίρεση χρώματος, εθνότητας ή γλώσσας. Μέσα στις τόσες διαφορές μας, είμαστε ενωμένοι χάρη στο κοινό Βάπτισμά μας, ως μέλη του Σώματος του Χριστού. Εμείς ζούμε σε νησιά και μερικές φορές απομονωμένοι από άλλους Καθολικούς. Μερικές φορές ο ναός είναι το μόνο μέρος που συναντούμε άλλους Καθολικούς για την Κυριακάτικη θεία Λειτουργία. Όμως αποτελούμε ένα σώμα, μία οντότητα. Μας ενώνει κοινή πίστη, κοινή ελπίδα και κοινή αγάπη.

            Σκοπός της προετοιμασίας μας για τη Σύνοδο είναι και η Συμμετοχή εσάς των λαϊκών στη θεία λατρεία με πιο ζωντανό τρόπο. Από την άλλη δεν μπορούμε να ξεχνάμε όσους συχνά έχουν αποκλεισθεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών άλλων χριστιανικών ομολογιών και άλλων θρησκειών, όσοι ζουν μέσα στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, όσοι έχουν ειδικές ανάγκες, από το να τους εκφράζουμε την αγάπη μας έμπρακτα.

Καλούμαστε τέλος να θυμηθούμε το Βάπτισμά μας και την αποστολή που αυτό μας εντάσσει. Ως Βαπτισμένοι καλούμαστε να μοιραστούμε την χαρά που μας προξενεί το Ευαγγέλιο και να συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση της Βασιλείας του Θεού».

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος ερμήνευσε τα ειδικά Αναγνώσματα της ημέρας που αφορούσαν στην Πεντηκοστή, την εικόνα του Αγίου Παύλου για την Εκκλησία ως μέλη του ίδιου σώματος και την πορεία των μαθητών προς την Εμμαούς.

Τέλος, κλήρος και λαός απήγγειλαν μαζί την ειδική προσευχή (Adsumus Sancte Spiritus) με την οποία ζητείται από το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει και να καθοδηγήσει στην Συνοδική αυτή πορεία όλα τα μέλη της Εκκλησίας.

«Παρόντες ενώπιόν Σου, Πνεύμα Άγιο,

είμαστε συναγμένοι στο όνομά Σου.

Έχοντάς Σε οδηγό

Σε παρακαλούμε να κατοικήσεις στις καρδιές μας.

Δίδαξέ μας την οδό που πρέπει να πορευθούμε

και τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να τη διατρέξουμε.

Είμαστε αδύναμοι και αμαρτωλοί,

μην επιτρέψεις να δημιουργούμε αταξία.

Μην επιτρέψεις η άγνοια να μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο

ούτε η μεροληψία να επιδράσει στις πράξεις μας.

Αξίωσέ μας να βρούμε σ’ Εσένα την ενότητά μας

για να μπορέσουμε να συνοδοιπορήσουμε προς την αιώνια ζωή

και να μην απομακρυνθούμε από την οδό της αληθείας

και από ό,τι είναι ορθό.

Όλα αυτά τα ζητούμε από Εσένα,

που ενεργείς σε κάθε τόπο και σε κάθε χρόνο

μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό

στους αιώνες των αιώνων. Αμήν. »

π. Α.Π

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μετά την ανάδειξη από την Ε.Ξ.Σ. καταγγέλθηκαν από Π.Ο.Ξ. και Ξ.Ε.Ε. στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι νέες χρεώσεις της Booking Επιστολή καταγγελίας συνυπέγραψαν προς την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πλήθος αεροδιακομιδών από νησιά των Κυκλάδων το διάστημα 2-7 Μαΐου Αεροδιακομιδές ασθενών από νησιά των Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκαν με πτητικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, το...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μαζική αναχώρηση εκδρομέων του Πάσχα απο Σέριφο (vid) “Κύμα” επισκεπτών και οχημάτων επιβιβάζεται στο πλοίο Άνεμος Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής με θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών. Η...