Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι φρυκτωρίες των Κυκλάδων: Δέκα νησιά ανάβουν πυρσούς σε πύργους αναβιώνοντας το αρχαιότερο σύστημα επικοινωνίας

Με πρωτότυπες δράσεις εμπλουτίζεται το φετινό κάλεσμα του Δήμου Σίφνου στους ταξιδιώτες καθώς οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία της Σίφνου θα ενωθούν νοερά για 20η φορά.

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 7 το απόγευμα, αναβιώνει το αρχαίο σύστημα επικοινωνίας που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εκατοντάδες εθελοντές, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μετακινηθούν στη Σίφνο με οχήματα, βάρκες αλλά κυρίως με τα πόδια για να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού, ώστε να στείλουν μήνυμα συναδέλφωσης στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα.

Οι αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο, συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, φυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι.

Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα με φωτιές και σήματα καπνού σχετικά με εχθρικές επιδρομές πειρατών ανάμεσα στον 6ο και 3ο αι. π.Χ. και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως βίγλες κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια.

Η φρυκτωρία είναι ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχαιότητα για τη μετάδοση μηνύματος σε μακρινή απόσταση.

Το άναμμα του πρώτου πυρσού ακολουθούν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να αναμεταδοθεί η είδηση.

Το δίκτυο των φρυκτωριών περιγράφεται λεπτομερώς από τον Αισχύλο στην τραγωδία Αγαμέμνων και αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο ενώ παρόμοια οπτικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα χρησιμοποίησαν οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί.

Ειδικά φέτος, οι εκδηλώσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς αναμένεται να ανταποκριθούν από ιστορικά μνημεία και τους δικούς τους πύργους η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος η Φολέγανδρος και ενδεχομένως και άλλα σημεία.

«Το παρελθόν μας, μας δείχνει πως αν οι Έλληνες ενωθούμε, κάνουμε θαύματα. Η αναβίωση των αρχαίων πύργων είναι ένα εντυπωσιακό και διδακτικό έθιμο που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό και πολλούς repeaters», ανέφερε η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν «ζωντανά» ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσω των εθελοντών που θα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το κλίμα, την εικόνα και τη θετική ενέργεια από κάθε σημείο της Σίφνου και από όλα τα άλλα νησιά που θα συμμετέχουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ως βατραχάνθρωπος του Λιμενικού, έχει υπηρετήσει την πατρίδα με και χωρίς τη στολή του, και αυτό είναι κάτι που θέλει να επαναλάβει, υπό...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Marie Claire: Βιώσιμες Κυκλάδες και Ελληνικό καλοκαίρι – Στο κάδρο η Νάξος και οι ομορφιές της Μία ακόμη σπουδαία πρωτοβουλία ανέλαβε η κα Μαρία...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πράσινο Ταμείο: 30 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία – Ποια νησιά των Κυκλάδων θα λάβουν μέρος χρημάτων Πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδές ασθενών από Άνδρο και Φολέγανδρο Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα...