Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μάρκος Κωβαίος: Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αξίες της Πάρου

Τα σχέδιά του για τη Πάρο, αλλά και μίνι απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του, «ξετυλίγει» στον «Ε.Τ.» ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος.

Η Πάρος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Πώς κινείται το τουριστικό ρεύμα προς το νησί σας και ποιες ενέργειες έχει κάνει ο δήμος ώστε να συμβάλει στην εδραίωση της Πάρου ως προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας;

Η Πάρος είναι πράγματι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, αφού τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί μας συνεχώς αυξάνεται. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, η εικόνα των προηγούμενων μηνών, μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων.

Πίσω από την εντυπωσιακή πορεία της Πάρου, υπάρχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προώθησης που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μεθοδικά με συνεχείς βελτιώσεις σε επίπεδο υποδομών. Κομβικό σημείο για την εκτόξευση του τουρισμού αποτέλεσε η λειτουργία του αεροδρομίου μας το 2016, προϊόν συνεργασίας του Δήμου Πάρου, επιχειρήσεων, των κατοίκων του νησιού και αεροπορικής εταιρίας, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα έως τότε.

Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των τουριστών, πέρα από τα οφέλη στην οικονομία του νησιού, συνεπάγεται και ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα και η ύδρευση. Πώς ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις αυτές;

Με μια φράση, θα σας έλεγα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συστηματική προσπάθεια. Δώσαμε βαρύτητα στις υποδομές για την εξασφάλιση επάρκειας νερού. Ολοκληρώσαμε και λειτουργήσαμε δύο νέα έργα αφαλάτωσης, ανακατασκευάσαμε τα δίκτυα ύδρευσης, εγκαταστήσαμε σύστημα τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών, αναβαθμίσαμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησαν δύο σημαντικά έργα, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων Λευκών – Κώστου και η επέκταση – εκσυγχρονισμός του Βιολογικού Καθαρισμού Μάρπησσας.

Την ίδια στιγμή, στον τομέα της καθαριότητας, παρά τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσθετους επισκέπτες, καταφέραμε να λειτουργούμε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Εχουμε εξασφαλίσει επαρκή εξοπλισμό σε απορριμματοφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, ενώ αναμένεται και η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.

Πολύ σημαντική είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης 1.990.000 ευρώ για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων σε Παροικία και Νάουσα, με τον Δήμο Πάρου να είναι πρώτος και μοναδικός στην Περιφέρειά μας που εντάσσεται στο σχετικό Πρόγραμμα. Τέλος, πιέζουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση της αναγκαιότητας τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για το δεύτερο κύτταρο στον ΧΥΤΑ, ο οποίος λειτουργεί υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συχνά μιλάτε για την ανάγκη της διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πάρου. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;

Η Πάρος, με τη μακραίωνη ιστορία, την υπέροχη φύση, την πλούσια παράδοση, αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα στη μέση του Αιγαίου. Οι πολλές εκκλησίες και τα μοναστήρια, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα μονοπάτια μας, αποτελούν μέρος μιας συναρπαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεν θέλουμε με τίποτα να δούμε όλα αυτά να θυσιάζονται στο βωμό μιας ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης. Το μεγάλο διακύβευμα για εμάς, είναι το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού μας να συμβαδίζει με την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και να αναδεικνύει και να σέβεται τις αξίες, τον πολιτισμό μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είμαστε το μοναδικό νησί που διαθέτει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που μας προστατεύει. Σήμερα, στην Πάρο, υπάρχουν κανόνες για τα νέα επενδυτικά σχέδια και προστατευόμενες περιοχές. Ως δήμος βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε για το νησί μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για έργα υποδομής την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο;

Προτεραιότητά μας, ένα σύνολο έργων που υποστηρίζει το μοντέλο ανάπτυξης που μας εκφράζει. Θέλουμε ανάπτυξη που σέβεται τον τόπο και τις αξίες μας, που υπακούει σε κανόνες, που προστατεύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας και αυτό το στοίχημα πρέπει, όλοι μαζί, να κερδίσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει χωροθετηθεί το νέο εμπορικό λιμάνι της Πάρου, ξεκίνησαν τα έργα στο Πίσω Λιβάδι και τη Νάουσα, αναμένουμε την έγκριση του Master Plan του λιμανιού της Παροικιάς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για νέο επιβατηγό λιμάνι, ώστε το σημερινό να μετατραπεί σε τουριστικό. Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης μελετών για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο δίνει λύσεις στο κυκλοφοριακό, προχωράμε τα έργα για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αθλητισμού και την ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας

Κομβικής σημασίας είναι η ανάπτυξη υποδομών στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, τον οποίο κερδίσαμε, μετά από δικαστικό αγώνα και σύντομα περνά στην ιδιοκτησία του δήμου. Έχουμε ήδη προτείνει στο υπουργείο Υγείας τη δημιουργία μιας νέας, μεσαίου μεγέθους, νοσοκομειακής μονάδας.

Είστε και πάλι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Γιατί πιστεύετε ότι οι δημότες της Πάρου πρέπει να σας ψηφίσουν;

Γιατί, από την πρώτη ημέρα που μας εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση του δήμου, με συστηματική προσπάθεια και αποφασιστικότητα αναδείξαμε την Πάρο ως ιδανικό προορισμό, διασφαλίζοντας όρους βιώσιμης ανάπτυξης, βελτιώσαμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους δημότες, στηρίξαμε την κοινωνία. Προφανώς, δεν έγιναν όλα τέλεια, το έργο μας, όμως, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι με τους συνεργάτες μου μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την Πάρο.

Στις δημοτικές εκλογές θα κριθεί αν το νησί μας θα συνεχίσει και θα επιταχύνει την πορεία βιώσιμης ανάπτυξης ή αν θα μπει σε δρόμους οπισθοδρόμησης. Αν το τιμόνι του δήμου θα μείνει στα χέρια ανθρώπων που έχουν γνώση και εμπειρία, ώστε να πάνε το καράβι σε ήσυχα νερά ή αν η Πάρος θα μπει σε περιπέτειες ετερόκλητων σχημάτων, που οδηγούν σε διοικητικό χάος και τρικυμίες. Είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα αποφασίσουν ότι η Πάρος δεν θα γυρίσει πίσω.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Η Πρώτη Ανάσταση – Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην | Σείστηκε η Μητρόπολη! (pics – vid) Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο το πρωί, έγινε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης διάλεξαν την Μύκονο για να περάσουν το φετινό Πάσχα. Η κάμερα του Mykonos Live TV τους απαθανάτισε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (vid) Πλήθος πιστών παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μήνυμα Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου για το Πάσχα Διανύοντας τη Μ. Εβδομάδα με την ιερή μας παράδοση να ιστορεί την πορεία του Χριστού προς...