Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της ορκωμοσίας της νέας Βουλής – Πανέτοιμοι οι βουλευτές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Πίστη στην πατρίδα και τη Δημοκρατία και υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους ορκίστηκε η νέα Βουλή ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα (03.07.2023).

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι περισσότεροι βουλευτές, πολιτικό η πλειονότητα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως και ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Κοράνι ορκίστηκαν οι 4 μουσουλμάνοι βουλευτές.

Από τις 10 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές των 8 κομμάτων που απαρτίζουν ίσως την πιο ετερόκλητη Βουλή των τελευταίων ετών. Συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους που λίγο αργότερα πήραν τη θέση τους στα θεωρεία.

Με την άφιξη του Πρωθυπουργού και την είσοδό του στην Ολομέλεια ξεκίνησαν και τα πρώτα… πηγαδάκια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με  τους βουλευτές της ΝΔ. Λίγο αργότερα αντάλλαξε τυπική χειραψία και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη λίγο πριν μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ είχε και ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αρχιεπίσκοπο.

Μάλιστα, το χαμόγελο του Πρωθυπουργού προκάλεσε ένα παιδικό κλάμα, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, που όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν ο γιος του Γιάννη Καλλιάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του κάθισε στο μπροστινό έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο στον οποίο παρέδωσε λίγο αργότερα τα ηνία, δεχόμενος το θερμό καλωσόρισμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ιδιαίτερα επικοινωνιακή η Ντορα Μπακογιάννη, η οποία χαιρέτισε δια χειραψίας τους τους πολιτικούς αρχηγούς της πρώτης σειράς των εδράνων ευχόμενη «καλή δύναμη».

«Θα τα καταφέρουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση η βουλή δεν είναι τσίρκο, ελπίζω να το καταλάβουν», είπε η κ. Μπακογιάννη κατά την άφιξή της.

Η νέα Βουλή έχει ανανεωθεί κατά το 1/3 της δύναμής της με τις γυναίκες να φτάνουν τις 68.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως είναι πρωτόγνωρη η Βουλή, χρειάζεται από ολους ψυχραιμία και σοβαρότητ ενώ η Ράνια Θρασκιά έιπε πως νιώθει χαρά, ευθύνη, κανονικό πρωτάκι το κόμμα εχει και την δύναμη και το δυναμικό το κόμμα θα ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Είναι σαν να κολυμπάμε σε άπατα νερά ,πρέπει να το πάμε συντονισμένα ήρεμα και με μια ψυχραιμία,βήμα βήμα να συνέλθουμε απο όσα ζήσαμε», είπε η Έλενα Ακρίτα.

Ένα στιγμιότυπο ενδεικτικό της ευγένειας του ανδρός, ήταν το χειροφίλημα του Διονύση Χατζηδάκη από τη ΝΔ προς την Όλγα Γεροβασίλη. Άλλοι παλαιότεροι βουλευτές προχώρησαν σε συστάσεις προς τους νεότερους.

«Μια ευχή να μην δωσουμε δικαιωματα οσοι τουλαχιστον εχουν εισελθει στη Βουλή να έχουμε που δεν συνάδουν με την δημοκρατία και τους θεσμούς», ανέφερε με τη σειρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Την Τρίτη η Βουλή εκλέγει το προεδρείο της, ενώ επόμενο ορόσημο είναι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την ερχόμενη Πέμπτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΕΛΛΑΔΑ

Aπό το κίνημα της παραλίας, στην αυστηροποιήση του πλαισίου για τις παραλίες, μέσω της δημιουργίας ειδικού Μητρώου Συμβάσεων Παραχώρησης. Θα υποστηρίζει τη διενέργεια δημοπρασιών και...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένταλμα σύλληψης για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ σχεδιάζει να εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο αναλυτής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο Κώστας Πάντζιος, ένα από τα ιστορικά μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Μαγνησία. Γεννήθηκε το 1933 στην Ανάβρα Αλμυρού. Δραστηριοποιήθηκε...