Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Καφιέρης στο SantoriniNews.gr: Κοιτάμε μπροστά για την Σαντορίνη

Καφιέρης στο SantoriniNews.gr: Κοιτάμε μπροστά για την Σαντορίνη

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο SantoriniNews.gr ο Μηνάς Καφιέρης πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας αλλά και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θήρας.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ντίνη

Ο κ. Καφιέρης βρέθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, όπως και το SantoriniNews.gr και συνομιλήσαμε για το συνέδριο, το μέλλον του Δήμου Θήρας αλλά και για έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί στο νησί μας αλλά και αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας, κ. Μηνάς Καφιέρης

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την Σαντορίνη και το Νότιο Αιγαίο;

Ήταν όλοι πολύ μουδιασμένοι στο συνέδριο, τόσο οι νησιωτικοί δήμοι όσο και οι ηπειρωτικοί.  Αν και από πλευράς πολιτείας δόθηκαν κάποιες μεσοβέζικες λύσεις, στην πράξη στους νησιωτικούς δήμους δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Όπως αφορά την τεχνογνωσία μεταξύ δήμων. Για παράδειγμα να ανταλλάσσουμε μηχανικούς με άλλα νησιά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Τουλάχιστον για την Σαντορίνη. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι και οι μετακινήσεις που δεν μπορούν να γίνονται, ειδικά τον χειμώνα. Αυτά είναι πιο βατά στους ηπειρωτικούς δήμους. Είναι σχετικά ανέφικτο.

Έρχεται το συνέδριο της ΕΝΠΕ, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Τι περιμένετε από εκεί;

Εμείς περιμένουμε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον κ. Χατζημάρκο, να θέσει τα προβλήματα της Περιφέρειας μας. Να μην ξεχνάμε ότι λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας έχει χαθεί η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό. Λειτουργεί αρνητικά με τα υπόλοιπά μέρη και μιλάω για το εξωτερικό και τις γείτονες χώρες. Αυτό είναι το κύριο αίτημα μας.

Τι αποκομίζει η Σαντορίνη από την ΚΕΔΕ;

H Σαντορίνη στην ουσία χάνει πολλά πράγματα. ΄Ηδη υπήρχε δυσλειτουργία από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στο νησί με αποτέλεσμα ο δημόσιος τομέας να μην μπορεί να ακολουθήσει με αυτούς τους ρυθμούς. Ο δήμος με την γραφειοκρατία που υπάρχει «κυνηγά την ουρά του συνέχεια». Οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που υπάρχει και αυξάνεται συνέχεια κάνει τα πράγματα δύσκολα. Μαζί με την αποκεντρωμένη διοίκηση που είναι «μακρύ χέρι του κράτους» στους δήμους. Τα προβλήματα είναι πολλά.

Ένα από αυτά είναι και η υποστελέχωση που υπάρχει. Ο δήμος Θήρας, είχε στο καταστατικό του πριν 20 χρόνια, 180 άτομα για ν δουλέψει ενώ τώρα, εν έτει 2018 έχει φτάσει να έχει περίπου 85 άτομα. Ενώ μια μέτρια ιδιωτική επιχείρηση έχει 80 άτομα ως προσωπικό.  Η Σαντορίνη έχει 14 χωριά μαζί με την Θηρασία και είναι όλα τουριστικά, και έχει τρία άτομα στις τεχνικές υπηρεσίες. Άρα βλέπουμε το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Όσον αφορά την ΔΕΥΑΘ που είστε πρόεδρος, πόσα άτομα έχε προσωπικό;

Εμείς σαν ΔΕΥ Θήρας έχουμε 46 άτομα προσωπικό. Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Μπορεί να φαίνεται μεγάλος ο αριθμός αλλά δεν είναι. Με τα έργα που έχουμε πάρει, θα έχουμε και εμείς τέτοια προβλήματα και δυστυχώς θα στραφούμε σε άλλες λύσεις. Για παράδειγμα. Το Εργοστάσιο αφαλάτωσης που φτιάχνεται και είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, θα είναι δύσκολο να το δουλέψουμε με δικά μας χέρια. (Διαβάστε εδώ)

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο αφαλάτωσης που είναι το μεγαλύτερο στην χώρα . Τι περιμένουμε για το άμεσο μέλλον από εσάς;

Θα δημοπρατήσουμε σύντομα μια ακόμη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης και δίκτυα ύδρευσης. Με αυτό το κομμάτι αλλά και τον εκσυχρονισμό της υφιστάμενης αφαλάτωσης ολοκληρώνουμε όλους τους οικισμούς με αφαλατωμένο νερό. Δεν θα υπάρχει περιοχή στην Σαντορίνη στην επόμενη διετία χωρίς αφαλατωμένο νερό.

Μιλώντας με αριθμούς. Πόσα από τα έργα που θέλατε έχουν γίνει και πόσο κόστισαν;

Εμείς πήραμε περισσότερα έργα και επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι και αυτό το αποδίδω στην διεύθυνση της επιχείρησης, τρέξαμε 29 εκατ. ευρώ έργα , τα οποία ήταν όλα με χρηματοδοτήσεις. Το σημαντικό είναι ότι οι δημότες στην ουσία δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μήνυμα Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου για το Πάσχα Διανύοντας τη Μ. Εβδομάδα με την ιερή μας παράδοση να ιστορεί την πορεία του Χριστού προς...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συνελήφθη χθες (Μ. Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024) το απόγευμα στην Σαντορίνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, ένας 58χρονος μη νόμιμος αλλοδαπός σε βάρος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εθελοντών που ανάβουν τις φωτιές την Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο Ο Δήμος Θήρας, η Κοινότητα Πύργου Καλλίστης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Θήρα, Μύκονο και Πάρο Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία στη Θήρα Την 01-05-2025 το πρωί συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Θήρας, από...