Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες – Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος τα σενάρια για χρονικό περιορισμό, τα ήπια μέτρα που θα παρθούν

Τις τελευταίες πινελιές στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, βάζει αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης, Yφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από το  βήμα του 24ου συνεδρίου της Prodexpo, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ο ισχύων νόμος και ορίζει ως ανώτατο όριο τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. «Δεν θα επιβάλλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε» σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Πεφάνης, Manager του CNN Greece.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, χωρίς όμως να πλήξει την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες, για τους οποίους η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

Από όλα τα παραπάνω δεν αναμένεται να εξαιρεθούν οι αμιγώς τουριστικοί προορισμοί, όπως οι Κυκλάδες, οι οποίες διαθέτουν χιλιάδες ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έτσι, διαψεύδονται οι φήμες που ήθελαν την λήψη ειδικών μέτρων στα  νησιά με σκοπό τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την ενθάρρυνση εύρεσης μόνιμης κατοικίας σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. 

Τα μέτρα που θα παρθούν 

Τόνισε ότι θα τεθεί όριο μέχρι δύο ακίνητα για τα φυσικά πρόσωπα (αποτελεί το 70% της αγοράς), ενώ όσοι διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και γι΄ αυτό θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, καταβάλλοντας ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, κ.α.

Κατά τα άλλα, δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε η φορολογική κλίμακα στη βραχυχρόνια μίσθωση. 

Τα ποσά των μισθωμάτων φορολογούνται ως εισοδήματα από ακίνητα, με την αυτοτελή κλίμακα που προβλέπει συντελεστή 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ) και 45% για το υπερβάλλον των 35.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Στη “γραμμή κρούσης” κατά της λειψυδρίας και η δεύτερη αφαλάτωση (pics) «Τοποθετήθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, και το δεύτερο σύστημα αφαλάτωσης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Άγιος Αρσένιος: Πλάνα από την εξέλιξη του έργου «Αγωγός μεταφοράς ακαθάρτων Τ. Κ. Σαγκρίου – Βίβλου» Συνεχίζονται με τάχιστους ρυθμούς το έργο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις εν όψει Πάσχα – Τι δήλωσε ο Μιχάλης Κρητικός (vid) Το νησί της Νάξου θα επισκεφθούν πολλοί επισκέπτες, εν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη Μύκονο για συναντήσεις Κατερίνα Γιαννακά και Αντώνης Σέργης Η Κυκλαδίτισσα υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Γιαννακά επισκέπτεται το νησί της Μυκόνου αύριο...