Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μικροί ωκεανογράφοι, φωτογράφοι, βοτανολόγοι ..

Μικροί ωκεανογράφοι, φωτογράφοι, βοτανολόγοι ..

H E’ Τάξη του Δημ. Σχ . Εξωμβούρου είχε την τύχη να επιλεγεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Alpha mission Delos υπό την αιγίδα του World Human Forum που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή μέσω της τέχνης. Ένα ταξίδι γνώσης μέσα από την αρχαία Ελλάδα που συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, το νερό, τη φωτιά, τη γη, τον αέρα και έρχεται να προστεθεί και ένα πέμπτο που οι αρχαίοι πρόγονοί μας ονόμαζαν αιθέρα. Μέσα από το πρόγραμμα διάρκειας 2 μηνών οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας μυήθηκαν στα μυστικά της ωκεανογραφίας, της τέχνης της κυανοτυπίας, της φωτογραφίας και της βοτανολογίας μέσα από βιωματικά εργαστήρια με επαγγελματίες του είδους.

Γη_
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου ήταν ο οδηγός μας στο ταξίδι της τέχνης της φωτογραφίας .Σκύψαμε με σεβασμό στη μητέρα γη και οι μαθητές μας μέσα από τη ματιά τους αποτύπωσαν σε φωτογραφίες την χλωρίδα της Τηνιακής φύσης.
Ο Μάνθος Πρελορέντζος γνώστης της εφαρμοσμένης βοτανολογίας μας ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο της Τηνιακής χλωρίδας.

Νερό –
Από το Λαύριο μας επισκέφτηκε μια ομάδα επιστημόνων ωκεανογράφων με ειδικό σκάφος μέσα στο οποίο μελετήσαμε τη ζωή στο νερό. Γίναμε για λίγο μικροί ωκεανογράφοι χρησιμοποιώντας τα συστήματα του σκάφους υδροφόνο, βυθόμετρο , υποθαλάσσιο drone με την καθοδήγηση των ειδικών.

Φωτιά
Καλεσμένος μας ήταν ο καθηγητής εφαρμοσμένων τεχνών που μας έδειξε την εκτύπωση φωτογραφιών με τη τεχνική της κυανοτυπίας / ηλιοτυπιας.

Αέρας-
Εξερευνήσαμε με την αίσθηση της ακοής και του ήχου χρησιμοποιώντας sound recorder (ειδικός επαγγελματικός εγγραφέας ήχου) ακούγοντας μέσα από αυτό το μηχάνημα ήχους που δεν γίνονται αντιληπτοί με την ακοή.

Ένωση με την ιστορία – ταξίδι στη Δήλο
Οι μαθητές μας είχαν την τύχη και την χαρά να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου κατά τη διάρκεια του 3rd global gathering με ομιλητές από ολο τον κόσμο. Στον αρχαιολογικό χώρο ήταν εκτεθειμένα τα έργα τους, τα οποία οι μικροί δημιουργοί τα υπέγραψαν και είχαν την τιμή να βρεθούν ως επισκέπτες και δημιουργοί σε αυτό το γεγονός και στη συναυλία.Στο νησί της Δήλου έγινε το πέμπτο βιωματικό εργαστήριο με επίκεντρο το στοιχείο του αιθέρα, όπου οι μαθητές μας συνομίλησαν με διαστημικό γιατρό του Εuropean Space Agency.

Φτάνοντας στο τέλος του ταξιδιού μας γεμάτοι εμπειρίες και νέες γνώσεις κατανοήσαμε ότι η δική μας ύπαρξη είναι άρρητα δεμένη με τη φύση. Σαν όντα αυτού του πλανήτη αντιλαμβανόμαστε ότι η συνύπαρξη με αυτή πρέπει να είναι με σεβασμό και να μην διαταράσσουμε τις ισορροπίες της φύσης καθώς είναι ο μόνος δρόμος και για το δικό μας μέλλον. Η γη μας προσφέρει την ίδια μας την ύπαρξη κι εμείς οφείλουμε να την σεβόμαστε, να την φροντίζουμε και να εξελισσόμαστε σε πλήρη αρμονία μαζί της! Ευχαριστούμε το World Human Forum για αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Κούνιες» διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ίου «Η Φοινίκη» την Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαϊου 2024 στην Ίο και παρακολούθησαν ντόπιοι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πειραματική Σκηνή “Δονούσα η εν Θεάτρω”: 18 και 19 Μαΐου το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά» στη Δονούσα Θεατρική Παράσταση Με δύναμη από...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδή 2χρονου παιδιού από την Τήνο στη Σύρο Την 08 Μαΐου 2024, ημέρα Τετάρτη, το πλωτό περιπολικό σκάφος ΠΛΣ-609 της Λιμενικής Αρχής Τήνου, κατόπιν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Συνεδριάζει αύριο 9/5 η Δημοτική Επιτροπή – Η αύξηση των Δημοτικών Τελών στο επίκεντρο Αύριο Πέμπτη 9 Μαΐου στις 12:00, θα συνεδριάσει η...