Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Τα Jumbo, η βίλα του Κωστόπουλου και τα πειραγμένα POS

Παπαευαγγέλου: Όλες οι συναλλαγές έγιναν με POS από δύο τράπεζες και είναι νόμιμες

Ελάχιστες ήταν οι πληροφορίες για τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo ΜΠΕΛΑ, μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση με τα πειραγμένα POS και τα σπίτια που πωλούνταν σε Κινέζους που επιθυμούσαν να λάβουν τη «χρυσή βίζα».

Ο κ. Παπαευαγγέλου ήταν μέχρι πρότινος το «δεξί χέρι» του Απόστολου Βακάκη καθώς είχε τη θέση του αντιπροέδρου της Jumbo ΜΠΕΛΑ. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπαευαγγέλου πουλούσε μέσω εταιρείας real estate σπίτια σε Κινέζους που ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, εισπράττοντας τα χρήματα μέσω POS.

Τελικά η υπόθεση του στοίχισε και τη θέση τους καθώς αποπέμφθηκε από την εταιρεία.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου;

Σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και ως φοιτητής δούλευε στο εργοστάσιο παιχνιδιών Fino, το οποίο άνηκε στον θείο του, Χρήστο Παπαευαγγέλου.

Ο θείος του πεθαίνει το 1972 και αφήνει το εργοστάσιο στον αγαπημένο του ανιψιό ο οποίος θα το κρατήσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τότε θα το αγοράσει ο Απόστολος Βακάκης και ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου θα πορευτεί μαζί του στη νεοσύστατη τότε Jumbo.

Από το 1992, o κ. Παπαευαγγέλου είναι Πρόεδρος των Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών και από το 2006, είναι Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) και του ΔΣ του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).

Πατέρας δύο κοριτσιών και παντρεμένος με Μυκονιάτισα, ο κ. Παπαευαγγέλου αποφάσισε το 2012 να κάνει συνδικαιούχους τις κόρες του σε κοινές επενδυτικές μερίδες, μοιράζοντας στην κάθε μία 1.971.727 μετοχές από την προσωπική του μερίδα.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν ο επιχειρηματίας που αγόρασε την βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού στη Φιλοθέη. Το σπίτι είχε βγει σε πλειστηριασμό το 2014, και τεσεράμιση χρόνια αργότερα βρέθηκε ο άνθρωπος που αποφάσισε να την αγοράσει για 4,7 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Η υπόθεση που έφερε το τέλος της συνεργασίας με τα Jumbo

Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση των αγορών ακινήτων από Κινέζους μέσω POS, συναλλαγές οι οποίες παραβίαζαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ισχύουν στην Κίνα. Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει συστήσει εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, με την προσάρτηση κατοικιών και διαμερισμάτων τα οποία μεταπωλούσε σε Κινέζους ενδιαφερόμενους απόκτησης τόσο των ακινήτων όσο και της «χρυσής βίζας».

Η όλη διαδικασία έγινε αντιληπτή από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν το κύκλωμα αφενός λόγω παράβασης των κινεζικών capital controls, όσο και υπονοιών για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έρευνα για την υπόθεση διεξάγουν εκτός από τις κινεζικές αρμόδιες Αρχές, τόσο η ΤτΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα διατάχθηκε έρευνα και από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε ανακοίνωσή της η Jumbo επισημαίνει ότι ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της δεν «είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» και η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Η ανακοίνωση:

H Jumbo ΜΠΕΛΑ -5,08% AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.