Connect with us

Hi, what are you looking for?

STORIES

Όταν η ΝΕΤ και η εκπομπή Μηχανή του Χρόνου ταξίδευαν στην Σαντορίνη

Νέο βραβείο γα τον ελληνικό τουρισμό έρχεται από τη Ρωσία

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το νησί των Κυκλάδων με την τεράστια τουριστική κίνηση, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο. Λίγοι όμως γνωρίζουν τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν τη μορφολογία της, τον πολιτισμό που ανέπτυξε, αλλά και τους μύθους που συνοδεύουν το όνομά της.

Το 1600 π.Χ., 11 αιώνες πριν από την εποχή του Περικλή, οι κάτοικοι της αρχαίας Θήρας κατοικούσαν σε τριώροφα σπίτια, είχαν λιθόστρωτους δρόμους, πλατείες, ακόμα και αποχετευτικό δίκτυο.

Αυτές τις εικόνες αποφάσισε να καταγράψει στον τηλεοπτικό φακό της και η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου». Σε ένα βίντεο που αλιεύσαμε στο youtube θα σας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 2012 όταν και η εκπομπή προβαλλόταν στην ΝΕΤ.

Ο πολιτισμός αυτός καταστράφηκε από τη Μινωική έκρηξη, τη μεγαλύτερη έκρηξη που έχει δει η ανθρωπότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια. Δισεκατομμύρια τόνοι ηφαιστειακής τέφρας εκτοξεύτηκαν μέχρι τη στρατόσφαιρα, η μέση θερμοκρασία της Γης έπεσε 6 βαθμούς Κελσίου για 3 χρόνια και ένα τσουνάμι ύψους 35 μέτρων συνέβαλε στην παρακμή του Μινωικού Πολιτισμού και έφτασε μέχρι την Αίγυπτο. Η “Μηχανή του χρόνου” αναδεικνύει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Σαντορίνης. Ταξιδεύει στις σύγχρονες εκρήξεις του ηφαιστείου το 1925 και το 1939, αλλά και στον σεισμό του 1956 που αποδείχθηκε «σωσμός», σύμφωνα με μια προφητική ρήση του Κων/νου Καραμανλή. Ξεδιπλώνει την καθημερινότητα των κατοίκων πριν από την τουριστική… έκρηξη της δεκαετίας του ‘70, τη φτώχεια και τον καθημερινό τους μόχθο για επιβίωση.

Το ηφαίστειο υπήρξε ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σαντορινιών. Σ’ αυτό χρωστούν τα μοναδικά και περιζήτητα προϊόντα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα ντοματάκια, η φάβα και το περίφημο κρασί  Βινσάντο. Εξαιτίας του ηφαιστείου ο αρχαίος οικισμός στο Ακρωτήρι έμεινε ανέπαφος για 3.700 χρόνια και σήμερα είναι μοναδικός στην Ευρώπη. Στο ηφαίστειο όμως οφείλεται και η ύπαρξη της μαγευτικής καλντέρας για την οποία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ανάμεσα στις εικόνες που ξεχωρίζουν είναι

* Πλάνα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Καμμένη το 1925.

* Πλάνα από το σεισμό του 1956 , τις καταστροφές στη Θήρα και την Οία και την κινηματογραφημένη περιοδεία του  Κ.Καραμανλή στο νησί.

* Πλάνα απο τον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι με το νέο βιοκλιματικό  στέγαστρο, που καλύπτει 14 στρέμματα ανασκαφής.

Παρουσίαση / Διεύθυνση Σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στην Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, Ι.Χ. όχημα εξετράπη της πορείας του επί της επαρχιακής οδού Μεσσαρίας – Καμάρι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Άνοιξε η αυλαία των αγώνων επιλογής των Εθνικών ομάδων αγοριών και κοριτσιών στα σκάφη Ilca 4 που οργανώνει στην θαλάσσια περιοχή έξω από το...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διήμερη επίσκεψη του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη στη Σαντορίνη Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης στη Σαντορίνη. Κατά τη...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ανακοινώθηκε  η επιχορήγηση που θα πάρουν από το Υπουργείο Αθλητισμού οι 6533 Αθλητικοί Σύλλογοι της Χώρας μας το ύψος της οποίας φτάνει τα 22,315...